Fredagsmys med vår käraste pryl.



Mobilen är ju bland det viktigaste vi har! Vi umgås 80% av dygnet! Håller varandra i handen den mesta tiden...!
Och mer blir det med Smartphones.
Ta tillfället i akt och fredagsmysa med vår käraste pryl. Filmen "Mobile Phone History" visar delar av den fantastiska resan vi alla gjort med olika mobiler. Mobiler från förr, idag och framåt.

Mys, mys!
Leif Janderhof

Härliga fredag!

Så var det sista dagen på veckan, och vad passar väl inte då med en suverän imitation av Morgan Freeman. Enjoy! (tack för tipset Joel)
  


Do you Chatroulette?

Inte? Då kanske det är på tiden att testa tjänsten som tagit fart världen över, Chatroulette. Gå in på chatroulette.com, koppla in webbkameran och klicka på play - så slumpar den fram någon att chatta med världen över. Det är lite som 80-talets Heta Linjen, fast på Internet.

En student från University of Calgary slumpades ihop med Ashton Kutcher (4,5 milj anhängare på Twitter och 3,2 milj fans på Facebook). Dom snackade lite allmänt och om vilka filmer Asthon var nöjd med, så var mediedrevet igång. Den där Ashton kan sina sociala medier. / Kristina  
 


[Guestofaguest]


Äkta guld!

Äntligen finns chansen att vinna en egen guldtacka till ett värde av ca 142.000 kr! Vem har inte velat ha en sån i bokhyllan?

Tävlingen är en digital skattjakt som utspelar sig i Eniros nya karttjänst på eniro.se. Tävlingen utgår från www.eniro.se/skattjakten ("Webbplatsen"), där all aktuell information om Tävlingen finns. För att vinna Skatten måste du först klara av att lösa 12 st ledtrådar. I ledtrådarna presenteras problem, vilka löses genom att använda karttjänstens olika verktyg och hjälpmedel (vägbeskrivningar, GPS‐koordinater, kartsök m.m.). Genom att lösa en ledtråd erhålls information om hur du hittar nästa ledtråd.



Hitta den första ledtråden här:
http://www.eniro.se/skattjakten/

Lycka till!

/Caroline

Dagens outfit

 





Dagens outfit är Barbie med hennes nya look som
dataingenjör! För endast $12.99 kan du förbeställa dockan, dock leveras den först den 15/10/2010. 

"This digital diva engineers the perfect geek-chic look, with hot pink accessories and sleek gadgets to match."








Mobile World Congress sammanfattat



Nu har Mobile World Congress tagit slut för i år. Även om det hände mycket på en hel massa fronter så var det tre trender som dominerade:

1.    Smartphone till alla! Det citat som yttrats flitigast under mässan var ”Vi vill demokratisera smartphonen”. Kort och gott handlar det om att sprida det som gjort Iphone till en succé till billigare lurar och därmed en bredare massa.
2.    4G. Det är inte förrän till nästa års mobilmässa som det kommer att dyka upp mobiltelefoner med 4G inbyggt i någon större skala. Antagligen har något tidigt exemplar presenterats innan dess, men det är under 2011 som vi kommer börja se 4G-lurar i butik i större skala. Något som jag verkligen ser fram emot.
3.    Sociala medier. Det var många tillverkare som entusiastiskt förklarade att deras mobil minsann har en mycket tät integrering med sociala medier såsom Twitter och Facebook. Hur som helst visar det hur viktigt Sociala medier är och kommer bli framöver i mobilen.

Det finns en hel sammanfattning på
Planet Mobile.
Länge leve mobilen! 
Leif Janderhof


Apple stoppar vågat innehåll på App Store



Ny policy från Apple beträffande innehållet på App Store. Sedan Apple införde åldersgränser på App Store har det dykt upp tusentals applikationer med mer eller mindre vågat innehåll. Men efter klagomål från ett stort antal besökare tycks företaget nu ha bestämt sig för en moralisk upprensning.

En rad utvecklare som skapat program med ord som "boobs" eller "girls" i titeln har fått mejl de senaste dagarna där Apple informerar om den nya policyn.

Bland de stoppade programmen återfinns Wobble iBoobs (bilden ovan). Wobble iBoobs gjorde det möjligt att manipulera användarnas bilder, exempelvis genom att göra brösten större. Appen har laddats ner närmare en miljon gånger det senaste året.
Se hela artikeln på idg.

Leif Janderhof


Varför fungerar inte mobilen i filmer? No signal!



Alla situationer när man verkligen behöver telefonen i filmer så blir det "no signal".
Mysko!

Leif Janderhof

Augmented reality vs. andra virituella miljöer



Det blir fler och fler tekniska lösningar inom AR, Augmented reality. Kommunikativt kommer detta bli ett av de viktigaste områdena. Något som även kommer finnas installerat som mjukvara i telefonen från början.
Jag får frågan många gånger vad AR egentligen är!
Nedan försöker jag reda ut begreppen:

 
Augmented reality
Förstärkning av den verkliga världen som sker genom att lägga på lager av digital information på det du ser omkring dig. Skärmen på din mobiltelefon kan användas för att presentera denna utökade verklighet.

Mycket enkelt uttryck fungerar det så här:

När du går in i en Augmented reality applikation får du ett lager med information om gatan du rör dig på (eller köpcenter) genom att hålla upp telefonen framför dig. Telefonen måste då veta var du är och i vilken riktning du tittar.

Det första steget är att positioneras genom GPS eller genom triangulering via mobilmaster.
När du har en noggrann position krävs ett kompass för att avgöra åt vilket håll du riktar telefonen så att rätt information hamnar på rätt adress.
Till sist används telefonens rörelsesensor för att avgöra i vilken riktning du tittar vertikalt. Fågel, fisk eller mitt emellan?

Den här tekniken handlar alltså inte om att telefonen ska känna igen omgivningen, utan om att den vet var du är och vart du vänder dig och sedan presenterar relevant information.

Augmented virtuality
Datorgenererad miljö som förstärks genom att man lägger till verkliga objekt i grafiken. Exempelvis genom att lägga med hjälp av video lägga till en verklig person i ett datorgenererat rum.

Mixed reality
Ett samlingsbegrepp som omfattar både augmented reality och augmented virtuality, fokuserar på att man blandar verkligt och digitalt.

Virtual reality
En helt datorgenererad miljö där din omgivning byggd upp av grafik och som du ser genom en hjälm eller glasögon och kan interagera med genom exempelvis uppkopplade handskar.

Leif Janderhof


Tatuera dig i AR

Om du inte har guts som vår egen Stina att tatuera dig IRL så finns nu möjlighet att göra det i AR, Augmented Reality.

/>

Mattias Franke
http://twitter.com/mattiasishere


Pimp your...

Idag startade vi en kampanj för Dansukker som redan har fått strålande resultat! Syftet med kampanjen är att genom social media öka intresset för bakning bland unga tjejer (13-20 år). Genom att visa på att det är roligt, socialt och kreativt att baka vill vi inspirera unga att testa detta.

Kampanjen finns i huvudsak på Bilddagboken. Bilddagboken är Sveriges största ungdomscommunity och här når vi över 500 000 tjejer och killar mellan 13-18 år. Vi uppmanar medlemmarna att delta i en baktävling "Pimp your cake". I juryn finns en av Sveriges mest populära bloggare, Foki,  som blev belönad i Blog Awards 2009 för: Årets blogg, årets nykomling och årets mest originella blogg. Se gärna hennes egna tävlingsbidrag: http://fokis.se

Fokis blogginlägg


Kampanjsidan inne på Bilddagboken


/ Caroline


Reklamfavoriten just nu - Old Spice

Det här är något för alla kvinnor därute (och män som inte vill lukta som flickor)!




En annan favorit är LL Cool J innan han upptäckte Old Spice Swagger, kolla
här!

Nyheter från "2010 Mobile World Congress" i Barcelona



Sony Ericsson nyheter från "2010 Mobile World Congress" i Barcelona som förnärvarande pågår till 18 februari.

Sony Ericsson X10 mini och X10 mini pro var de hetaste nyheterna på Sony Ericssons presskonferens i Barcelona. Båda är minitelefoner med Android. Skönt format och blixtsnabba menyer.

I princip alla riktigt små telefoner som finns på marknaden idag är supersimpla lågpristelefoner.
De smarta mobilerna däremot blir större och större. De nya X10 mini-telefonerna känns som något som verkligen bryter den trenden.

Se även länken till Sony Ericssons egen film om X10 mini.
Xperia™ X10 mini and Xperia™ X10 mini pro

Leif Janderhof


Mobil trender de närmsta åren!

Mobil trender 2020 är en presentation från m-trends.org som sammanställts av Rudy de Waele, bloggare och strateg inom mobil kommunikation.

Presentationen är en sammanställning där åtskilliga personer inom mobilt ger sin syn på mobila trender de närmsta 10 åren. Varje person har fått lämna vad han eller hon tycker är de 5 mest betydelsefulla trenderna.

Du kan klicka på fullskärm ovan så blir det enkelt följa alla experter och deras syn på de närmsta åren för mobilen. Du kan även klicka på m-trends.org så hittar du presentationen där. Mycket nöje!

Leif Janderhof


Storfrämmat (eller heter det lill-främmat?)

Linda hälsade på med förtjusande Ida som har hunnit bli 3 månader!


Testa OS-backarna med Google Streetview



Google har mycket påpassligt sett till att man kan köra streetview i Vancouvers OS-områden. Själv hade jag hade hoppats på att få testa backhoppning men det verkar inte som Googles kamerateam vågade filma detta (trots att det är med i filmen, skumt)...

Här kan man iallafall testa lite
utförsåkning.

/
Joel 


"Geotagging" - det nya lojalitetsskapande fenomenet inom sociala medier

"Geotagging" eller "geotaggning" som det kallas på svenska, är ett fenom inom sociala medier vars popularitet just nu ligger och pyr i väntan på att framöver troligen explodera. Med hjälp av din GPS-utrustade mobil samt en app och tex. ett konto från Foursquare eller Gowalla kan du dela med dig av var du befinner dig, dina bästa smultronställen, tips på intressanta ställen mm. till andra medlemmar och användare av tjänsterna. Kartorna med alla tips och taggar finns sen att tillgå både genom din mobil samt genom att surfa in på sajterna via din dator.

Förutom alla bra tips på nya restauranger, coola butiker mm. är det tuffa med fenomenet det lojalitetsprogram som blommat upp i anknytning till framförallt communityt Foursquare. Foursquare-medlemmar kan nu på vissa ställen (framförallt i U.S.A) ta del av specialerbjudanden kopplade till hur flitiga de är med att geotagga och uppdatera sin status samtidigt som de besöker utvalda företags butiker, caféer eller restauranger.

Frågan är inte OM dessa communities eller nya konkurrende geotagging communities någonsin kommer få ett starkt fotfäste på svensk mark, utan snarare NÄR detta kommer ske. Trots en något gles representation här i Sverige leder Gowalla för närvarande framför Foursquare ser man till antalet användare. Detta till trots har fenomenet inte riktigt hunnit klammra sig fast för att fastna på mainstream svenskarnas läppar riktigt ännu.



Ytterligare läsning kring större aktörer som tagit klivet in i geotaggningens värld hittar du under länkarna här nedan:

Text: Filip Waenerlund

Läsplattan Letto

Sugen på en Letto? Tävla och vinn den på boktipset.se!

Project Natal - Milo and Kate

Microsoft lanserade under förra året Project Natal för Xbox, som är ett 'controller-free gaming and entertainment experience'. Ett spel som håller på att utvecklas av Lionhead Studios är Milo and Kate, där spelaren interagerar med karaktärerna genom artificiell intelligens. Riktigt spännande, kolla själva:
/ Kristina


Göteborg ringde igen

Nu hör tingsrätten änna ihop med Ullevi!
- Vesst! Ett straffområde till vettu!

Göteborg ringde

Brrrrr, vad kallt det är!
- Jaaaaa, milt sagt

Alla släpper läsplattor!

Hej

Idag gick Bonnierägda Adlibris ut med sin läsplatta Letto.



Vi har en spännande tid framför oss att följa vilka plattor som flippar eller floppar.
Läs mer på:
http://www.adlibris.com/se/lettoBuy.aspx

Mvh
Patrik


Storfrämmat

Idag hälsade Matilda på som är föräldraledig med förtjusande Jack på 3 månader!


If you can't get a date, make one!

Nästa bidrag till kategorin 'Den bästa Internetfilmen - ever' är klassikern Weird Science. Filmen handlar om två killar med otur hos tjejerna som bestämmer sig för att själva skapa den perfekta kvinnan med hjälp av datorn.

IMDBs tagline för filmen är "If you can'get a date, make one!".


Slut på fyndiga statusuppdateringar?

Var bara lugn - Google Xistence är här för att hjälpa dig (jag vet inte skämtfaktorn på detta - kanske inte är läge att ge bort alla sina inlogg och lösenord. Jag tar inget ansvar. Själva tanken är god dock)



Det låter ju faktiskt rätt gött.

//Petter Träff

Google Latitude - håll koll på dina tidsoptimistiska vänner!

Inne på Google Latitude kan du nu ladda ner en app. till din mobil som hjälper dig se var på kartan dina vänner befinner sig. Denna bevakning sker alltså i realtid. Tanken är dock så klart inte att denna tjänst skall nyttjas eller missbrukas som någon form ut av storebrors bevakningssystem. Istället bestämmer du själv vem och när dina vänner skall kunna se dig på kartan. Kravet är så klart också att samtliga av dina vänner måste vara anslutna till Google Latitude.

Vill du följa dina vänner direkt från datorn kan du givetvis också göra detta genom iGoogle. Kul pryl och tjänst kort och gott med inte minst stora utvecklingsmöjligheter!



Text: Filip Waenerlund

Augmented reality demo (hur det skulle kunna vara)

Vi kan kanske hoppas på att detta inte är var framtiden med Augmented reality kommer ta oss, men ganska kul ändå om man bortser att det är svårt att behålla fokus...


Augmented (hyper)Reality: Domestic Robocop from Keiichi Matsuda on Vimeo.


/Pia

Kristina is bending spoons

Är du trött på att fundera ut klyftiga rader till statusuppdateringen på Facebook och Twitter? Med Generatus slumpgenerator få du med enkla medel en personlig statusuppdatering!

Svenska böcker i iPad

Vi har tidigare nämnt iPad och vilken kommersiell vidareutveckling det skulle kunna bli på sikt. Kanske är det inte just iPad som slår igenom och tar tid från andra medier och enheter, men det är idén i sig som är intressant. Fusionen mellan tidning/ laptop/ mobil. Det skulle förvisso vara coolare att vara kritisk mot detta, men jag kan inte låta bli - det är alldeles för kommersiellt kittlande.

Hursomhelst, kan man läsa på idg.se att när iPad släpps i Sverige kommer det att finnas 1300 svenska e-böcker att välja bland. Distributören eLib blir först ut, läs mer om det här. Frågan är om Amazon Kindle därmed inte behöver göra sig besvär på svenska marknaden? Google å andra sidan har ju scannat böcker för glatta livet, men inte släppt någon läsplatta ännu. Google säger ju själva att de slutit ett banbrytande avtal, men vad det innebär är inte klart ännu.

Utöver böcker, är frågan hur många pren-tidningar som kommer att finnas med från start, och vad en prenumenation kommer att kosta? Eftersom de inte hoppat på tåget med det där Internet, är det kanske dags med iPad och liknande medieenheter. Det kommer i alla fall att bli galant när man commutar! / Kristina


Socialt mode

Heap

Om man inte vet hur man ska sticka ut, varför inte skaffa sig en Twitter-klänning som Imogen Heap hade gjort inför Grammy Awards http://mashable.com/2010/01/31/grammys-imogen-heap-twitdress/

Under galan kunde fansen tagga upp bilder som skickades till klänningen som hade inbyggd mottagare och router. Intressant sätt att få in sociala medier i realtid på Grammisgalan.

/Pia Högfeldt