Augmented reality vs. andra virituella miljöer



Det blir fler och fler tekniska lösningar inom AR, Augmented reality. Kommunikativt kommer detta bli ett av de viktigaste områdena. Något som även kommer finnas installerat som mjukvara i telefonen från början.
Jag får frågan många gånger vad AR egentligen är!
Nedan försöker jag reda ut begreppen:

 
Augmented reality
Förstärkning av den verkliga världen som sker genom att lägga på lager av digital information på det du ser omkring dig. Skärmen på din mobiltelefon kan användas för att presentera denna utökade verklighet.

Mycket enkelt uttryck fungerar det så här:

När du går in i en Augmented reality applikation får du ett lager med information om gatan du rör dig på (eller köpcenter) genom att hålla upp telefonen framför dig. Telefonen måste då veta var du är och i vilken riktning du tittar.

Det första steget är att positioneras genom GPS eller genom triangulering via mobilmaster.
När du har en noggrann position krävs ett kompass för att avgöra åt vilket håll du riktar telefonen så att rätt information hamnar på rätt adress.
Till sist används telefonens rörelsesensor för att avgöra i vilken riktning du tittar vertikalt. Fågel, fisk eller mitt emellan?

Den här tekniken handlar alltså inte om att telefonen ska känna igen omgivningen, utan om att den vet var du är och vart du vänder dig och sedan presenterar relevant information.

Augmented virtuality
Datorgenererad miljö som förstärks genom att man lägger till verkliga objekt i grafiken. Exempelvis genom att lägga med hjälp av video lägga till en verklig person i ett datorgenererat rum.

Mixed reality
Ett samlingsbegrepp som omfattar både augmented reality och augmented virtuality, fokuserar på att man blandar verkligt och digitalt.

Virtual reality
En helt datorgenererad miljö där din omgivning byggd upp av grafik och som du ser genom en hjälm eller glasögon och kan interagera med genom exempelvis uppkopplade handskar.

Leif Janderhof


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback