Var uppkopplad - alltid uppkopplad

Eftersom chefen tycker att jag skriver för få blogginlägg här – det var ett tag sedan sist, men det finns ju alltid kunder att hålla nöjda eller att vinna samt en fru och dotter att umgås med - sitter jag ikväll på ett julpimpat Cafe Mocco och letar inspiration till ett inlägg som får mig att låta smartare än jag är. Det är inte lätt...

Bortsett från egna begränsningar så störs jag av alltför hög julmusik som får mig att inse att jobbprojekten snart ska vara klara, hemmet pyntat och presenterna köpta. Som inte det vore nog är det dessutom snart nyår, vilket innebär att det är dags att summera året, oo-talet och skaffa ett nyårslöfte jag faktiskt kan hålla.

Blir något lugnare av att konstatera att jag inte är ensam om att sitta försjunken vid datorn, hälften av besökarna dricker kvällslatte samtidigt som de tittar djupt in i en skärm som bredbandet fyller med innehåll och ibland mening. 2009 var året då det mobila kontoret blev verklighet. Wifi, trådlöst bredband, på kaféet är inte längre en USP utan en hygienfaktor, i varje fall i Stockholm. Det är ingen slump att den begåvade serieentreprenören Ted Valentin nu erbjuder en guide till alla svenska fik med WiFi, du hittar den här.

Att vi kan vara uppkopplade när helst vi önskar innebär dessutom att vi inte längre behöver fylla huvud eller dator med data utan ístället kan låta svar, adresser, musik och film komma till oss när vi önskar. Inget tidigare år har så många svenskar använt sig av digitala tjänster som Eniro och Google för att få svar på allt. Och smarta mobila appar och roliga AR-lösningar i all ära men årets svenska digitala innovation heter antingen SVT Play eller Spotify (ja, den lanserades förra året, men det var i år den nådde massorna). Voddler stödjer visserligen WiFi-tesen men de får ett år på sig att visa att de kan bli en spelare att räkna med. Google Wave då? Den kan möjligtvis bli nästa års tjänst, men då måste den bli bättre och användarna fler, med Google Wave lär man sig hur den första personen med fax kände sig.

Med året summerat återstår så 00-talet och nyårslöftet. Eftersom jag lovat mig själv att inte skriva mer om sociala medier, i varje fall inte på några dagar, konstaterar jag bara att det var detta under detta årtionde som internets ursprungliga syfte (lär mer om det här) som ett kommunikationsnätverk blev allvar för den stora massan. Vårt behov att kommunicera med varandra är övergripande alla andra digitala aktiviteter.

Om 90-talet gav oss kommunikationsmöjligheter som e-post, IM (instant messenger), BBS:er och mindre sociala nätverk har 00-talet tack vare bredband och ändrat beteenden gett oss stora sociala nätverk som Facebook, smarta kommunikationstjänster som Skype, framgångsrika (i varje fall under en månad eller två) digitala världar som Second Life, sociala video/bildbibliotek som Youtube och Pixbox. De är alla bra tjänster men ingen av dem övertrumfar 00-talets kraftfullaste kommunikationsverktyg, bloggen. Bloggen är den ultimata metaforen för sociala medier (där var det igen). Som vanlig makroblogg eller mikroblogg (Twitter, Jaiku, Bloggy, etc.) ger den oss möjlighet att föra ut våra tankar samtidigt som den ger andra möjlighet att kommentera och bidra.

Tjänsterna som lyckats under 2000-talet har framförallt kunnat bjuda på en kombination av kommunikation och underhållning, utmaningen för såväl SVT Play som Spotify är därmed uppenbar, bli bättre på att stödja kommunikation med andra nätverk. Spotify har förstått och nyligen gjort det lättare att synka med t ex last.fm.

Nyårslöfte då. Varför inte blogga oftare och göra det lika bra som Deb som med hjärta och hjärna gått från liten blogg till stort nätverk. Se hennes story nedan:





Bloggångest  eller julstress kan inte dämpas med att vara ständigt uppkopplad, men möjligheten att vara det är underbar utan den skulle inte du kunna lyssna här och se om du också tycker att detta är årets bästa låtar på Spotify.

Ha en riktigt god jul!

Mattias Franke


Kommentarer
Postat av: John Wesley Harding

Mycket bra inlägg Mattias, varför skriver du inte oftare?

2009-12-30 @ 23:35:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback